divendres, de novembre 03, 2006

Accio contra l'OMC a Harvard

El Director General de l'Organitzacio Mundial del Comerc (OMC), Pascal Lamy, va visitar Boston fa un parell de dies per fer una xerrada a la Universitat de Harvard. Alla un grup d'activistes l'esperaven al carrer amb pancartes i crits de "el nostre mon no esta en veda". A dins de la universitat, poc despres que Lamy comences la seva intervencio, 3 activistes van interrompre la xerrada llegint en veu alta un document que recollia acusacions contra l'OMC basades en les demandes de moviments socials arreu del mon com la Xarxa Global del Sud. Entre aquestes acusacions hi ha la d'anteposar els beneficis economics al be de les persones, i destruir les vides i ecosistemes de billions de persones arreu del mon.

Un dels activistes va intentar tambe acostar-se a la tarima i entregar una copia del document a Lamy, pero la policia i seguretat privada de la universitat el va arrossegar rapidament fora de l'edifici. Els altres dos activistes, que es van aixecar per torns per continuar la lectura del manifest on el primeer l'havia deixat van rebre el mateix tractament.


Durant tota la xerrada, els nombrosos policies i personal de seguretat presents a la sala (una dotzena) van increpar diverses persones del public exigint-los de marxar immediatament tot i que no havien fet cap comentari, nomes perque havien aplaudit l'accio dels activistes o per la seva aparenca "sospitosa". De fet, 3 persones mes a part dels protagonistes de l'accio van ser arrossegades fora de l'edifici per negar-se a marxar per propia voluntat quan van ser increpats sense motiu, i a alguns dels periodistes presents (entre ells una periodista d'Indymedia Boston i la que escriu) se'ls va negar el dret a intervenir en el torn de preguntes al final de la xerrada, aparentment per ser sospitoses de simpatitzar amb els activistes -el que era del tot cert, es clar, pero em pregunto que ha passat amb la tant cacarejada llibertat d'expressio de que presumeixen tant els EEUU-.

A la web de la universitat de Harvard es pot veure el video de la xerrada. Tot i que no es pot veure els activistes, es poden sentir les seves veus quan interrompen Lamy (concretament, en els minuts 12, 16 i 18 de la grabacio). Aquest es el link:
http://iopforum.harvard.edu:8080/ramgen/fr20061101wto.rm Link

Per mes informacio sobre l'OMC i perque els moviments socials d'arreu (sobretot dels paisos del Sud) s'hi oposen vegeu:
http://cat.oneworld.net/article/archive/4603/