dimarts, de juny 13, 2006

No a les negociacions, autodeterminacio



“No a les negociacions, autodeterminacio”, els carrers de Prishtina estan coberts amb aquesta frase que es la carta de presentacio de Vetevendosje (autodeterminacio), un moviment revolucionari de ciutadans que s’oposen a les negociacions que tenen lloc en aquests moments entre Kosovars, Serbis i la Comunitat Internacional per decidir l’status final de Kosova.

Tot I que cada vegada es mes clar que la Comunitat Internacional i el govern serbi hauran d’acceptar algun tipus d’autodeterminacio per la regio, Vetevendosje s’esforça a recordar a tothom que Kosova hauria de poder decidir lliurement el seu futur sense negociar amb el govern que ha estat el seu opressor durant decades. El moviment tambe s’oposa a l’autodeterminacio “amb condicions” que l’ONU tirara endavant a traves de la implementacio de la Resolucio 1244, que preserva una mena de sobirania nominal de Serbia sobre Kosova.

El Manifest de Vetevendosje assenyala moltes alters raons per oposar-se a les negociacions.
Les podeu llegir aqui.

Dijous passat, Vetevendosje va reunir un miler de persones en una manifestacio davant les oficines de l’UNMIK (Missio de l’ONU a Kosova). Les seves demandes eren clares: independencia sense condicions i l'UNMIK-a qui acusen de protegir els interessos serbis i limitar el dret de Kosova a l’autodeterminacio- fora de la regio. Els manifestants van acampar davant l’edifici i van aixecar tendes de campanya bloquejant-ne l’entrada. Pero a les 3 de la matinada de divendres la policia va carregar amb violencia contra els manifestants i va arrestar 50 persones, entre elles el lider del moviment, Albin Kurtin, un historic lider estudiantil i pres politic. Els detinguts han estat condemnats a penes d’entre 10 i 15 dies de preso i els han distribuit en presons fora de Prishtina, sense informar les seves families del centre on es troben.

Kurtin i el movement Vetevendosje han esdevingut molt impopulars entre els sectors mes conservadors i pro-ONU de la societat Kosovar, degut a les seves crides a la revolucio com a unic instrument per acabar amb la presencia de l’ONU i la corrupcio a les institucions governamentals, i tambe per la seva proposta de boicot de productes serbis.

Vegeu la pagina web de Vetevendosje aqui (en albanes i angles)

Vegeu imatges de la manifestacio de dijous passat davant l’edifici de la UNMIK a Prishtina publicades a la revista setmanal de Vetevendosje aqui


Llegiu mes sobre Albin Kurtin aqui. Aquesta web (en angles) es va publicar quan Kurtin era un pres politic en una preso serbia ara fa 7 anys.


Llegiu el text complet de la Resolucio 1244 de les Nacions Unides aqui (en angles)