divendres, de juny 16, 2006

Sigues tolerant! (??)


Mes missatges als carrers de Prishtina...

Aquests posters son una crida a la poblacio de Kosovaperque boicotegi els productes serbis. A mes de la perdua de vides humanes, launa de les consequencies de la guerra amb Serbia va ser la destruccio de l'economia de Kosova, que ja estava debilitada despres de decades d'expoli per part del govern Serbi. Sis anys despres de la guerra, Kosova encara no s'ha recuperat i presenta elevats index de pobresa. Els productes serbis inunden els mercats del pais, sovint amb preus mes barats que els bens locals, fent encara mes dificil la recuperacio de l'economia del pais. Com si fos una mena de broma macabra, la poblacio de Kosova acaba comprant els productes -i, per tnat, enriquint l'economia- dels qui els matav i empresonava. De vegades no hi ha altre remei; alguns productes serbis (per exemple, alguns medicaments) son l'unica opcio que els sectors mes empobrits de la poblacio es poden permetre.

Vegeu mes fotos dels posters de la campanya de boycott aqui




Mentrestant, la KFOR (Tropes de l'OTAN a Kosovo) ha escampat aquestes valles publicitaries per tota la ciutat. El text, sobre la imaatge d'una trinxera i filferro diu: "Estas cansat d'aixo? Sigues tolerant!" Per a la Comunitat Internacional, "arreglar" la situacio a Kosova sembla ser nomes una questio d'aixo de tolerancia, que la poblacio Albano-Kosovar es mostri disposada a viure amb els Serbis, sense tenir en compte el context del conflicte. Una petita historia per ilustrar: una professora d'universitat albanesa m'explicava fa un parell de dies com una colega nord-americana no entenia l'obstinacio dels Albano-Kosovars per la independencia i la seva manca de predisposicio per barrejar-se amb la minoria serbia que encara resta al pais. La nord americana va comentar: "Per que no podeu viure tots junts en pau com fem nosaltres als estats Units?"

Be, deixant apart que si la societat nord-americana es un exemple d'alguna cosa es de racisme i discriminacio, l'opcio de "viure junts en pau" que la Comunitat Internacional proclama tant ferventment no te en compte alguns elements importants:


Al voltant de 14.000 persones van morir a mans de les tropes serbies durant la guerra de 1999, la majoria d'elles, civils.


Unes 3.000 persones van ser segrestades i encara resten desaparegudes.

Prop de 20.000 dones van ser victimes de violacio.

Hi va haver unes 700.000 persones desplacades i mes de 100,000 cases van ser destruides total o parcialment per l'exercit serbi durant la guerra.


I abans de tot aixo, Kosova va viure sota la repressio del govern Serbi durant anys, intelectuals i personal de les universitat van ser purgats dels carrecs publics, i la humiliacio era un ingredient habitual de la vida quotidiana dels albanesos.

Amb aixo n'hi hauria d'ahaver prou perque qualsevol persona amb un minim de sentit comu entengues perque algunes esglesies serbies de la religio ortodoxa han estat destruides, perque els Albano-kosovars volen independencia, i perque es resisteixen a viure una llunade mel politica i social amb ls serbis que encara resten al pais. Pero la Comunitat Internacional, a traves de l'OTAN segueix cridant "Sigues tolerant!"

Visiteu el link Koreland fotos de la columna de la dreta per veure toes les meves fotos de Kosova.